Back at friends Rob and Patrick (owners of THE WIRED HENHOUSE), in the house made of concrete, they’ve mostly gutted their kitchen and are about to start moving walls and doors, leveling floors and adding framing. One door, they decided, was in the way of where they want some cabinets and countertop, and so the door had to move 18 inches to the left. No problem. Except the space to the left, where they want the new door to be, was occupied by five runs of old iron conduit, with a triple switch box in the middle (the before picture on the left, above), with live wiring inside for several power circuits and three different 3-way switch circuits. In the Before/After picture above, they look so different (one’s close up, the other from back a little farther), we added a red star to mark the same spot on each, to make it easier to see.

The big trick here was the cluster of three conduits coming out the top of the triple switch box and going up into the second floor of the house, in all different directions. We had to cut them off evenly up near the ceiling — without cutting the wires inside — and add some special compression connectors and a junction box (at the top of the AFTER picture, below). There were about 45 different connections involved, which we carefully numbered as we took everything apart. When we finally reconnected it all 12 hours later, everything worked exactly as before, first try.

We’ll be back in January, they think, when the framing is all done and they’re ready for the next phase: installing a new sub-panel and all the wiring for a modern kitchen.

BEFORE

BEFORE

20141129_152259_910h

AFTER